İçeriğe geç

Şahitlik Yapmak Istemiyorum Ne Yapmalıyım

Tanık olmaktan nasıl kurtulurum?

Kendiniz veya yakınlarınız aleyhine tanıklık etmekten çekinmeyin. Tanık, cevap vermekten çekinebileceği konusunda önceden bilgilendirilecektir. Yukarıda belirtilen nedenlerle İlk Derece Mahkemesi veya Ağır Ceza Mahkemesi’ne tanık olarak çağrılan kişiler, tanıklık etmeyi reddettiklerini mahkemeye bildirmeli ve nedenlerini belirtmelidir.

Şahitliğe gitmezseniz ne olur?

Tanık duruşmaya gelmezse ne olur? Tanık olarak duruşmaya gelmezsem ne olur sorusunun cevabı tartışmalıdır. Uygun şekilde davet edilmesine rağmen mazereti olmadan duruşmaya gelmeyen tanık, duruşmaya zorla getirilecektir. Ayrıca duruşmaya gelmeyen tanık, beş yüz Türk lirasına kadar disiplin cezasına çarptırılacaktır.

Zorla şahitlik yaptırılır mı?

(1) Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, ifade vermeye çağrılan herkes hazır bulunmak zorundadır. Usulüne uygun olarak çağrılmasına rağmen mazeretsiz olarak gelmeyen tanık, zorla mahkemeye getirilir ve gelmemesinden kaynaklanan giderleri ve beş yüz Türk Lirasına kadar disiplin para cezasını ödemekle yükümlü tutulur.

Şahitlik yapmak zorunlu mudur?

Bir ifade gerekli mi? Evet. Tanık olarak listelenen kişi savcıya, hakime veya mahkemeye gelmeli, bilgisini paylaşmalı ve doğruyu söylediğine yemin etmelidir. İstisnai durumlarda, kanunda listelenen kişiler ifade vermekten kaçınabilir.

Tanıklık iptal edilir mi?

Kanunda açıkça düzenlenen durumlarda, tanık olarak çağrılan kişi ifade vermekten kaçınma hakkına sahiptir. Tanıklık etmekten kaçınmak için kişisel nedenler varsa, hâkim tanık olarak çağrılan kişinin ifade vermeme hakkına sahip olduğunu önceden belirtmelidir.

Şahitlikten nasıl vazgeçilir?

Tanıklık yapmayan kişi, gecikmenin nedenini ve bu nedeni haklı çıkaran delilleri duruşma tarihinden önce yazılı olarak veya davet edildiği duruşmada sözlü olarak açıklamak zorundadır. Mahkeme, hazır bulunan tarafları dinledikten sonra tanıklık yapmaktan kaçınmak için haklı bir sebep olup olmadığına karar verir.

Şahit zorla getirilir mi?

CMK’nın 44. maddesine göre, usulüne uygun olarak çağrıldıkları halde mazeretsiz gelmeyen tanıklar zorla mahkemeye getirilir ve gelmemelerinden kaynaklanan giderler, kamu alacaklarının tahsili usulüne göre tahsil edilir ve ödenir.

Rızam olmadan şahit olunur mu?

Mesleği ve düzenli işi nedeniyle ifade vermekten çekinmesi: İfade vermekten çekinebilir. Ancak avukatlar hariç diğer meslek sahipleri, ilgili kişinin rızası varsa susma hakkını kullanamazlar.

Mahkemede şahitlik parası ne kadar?

Tarife, ceza muhakemesi sırasında savcı, mahkeme başkanı veya hâkim tarafından çağrılan tanıklara ödenecek tazminatı kapsar. Buna göre tanığa, ifade verirken kaybettiği zamana orantılı olarak günlük 60,00 ila 100,00 Türk Lirası arasında ücret ödenir.

Her tanık mahkemeye çağrılır mı?

Tanık olarak gösterilen ve ifade vermeye çağrılan herkes mutlaka mahkemeye gitmek zorundadır.

Şahitlik yapmak farz mıdır?

Şahitliğin dini hükmü. Ayrıca, şahitlik bir tür güvendir ve diğer emanetler gibi yerine getirilmesi gerekir. Bu konudaki ayet ve hadislere dayanarak, İslam hukukçuları şahitliğin zorunlu olduğu ve şahitlerin davacı talep ederse şahitlikten kaçınma hakkına sahip olmadıkları sonucuna varmışlardır.

Hâkim karşısında nasıl konuşulur?

Öncelikle kişi mahkemede hakimin önünde ifade vereceği için korkmamalı veya paniklememelidir. Hakim tarafından sorulan soruları iyi anladıktan sonra açık ve öz cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelidir.

Sahit olduğum mahkemeye gitmezseniz ne olur?

Eğer ifade vermek için adliyeye gitmezseniz polis veya jandarma tarafından tutuklanabilirsiniz ve gitmezseniz bununla ilgili masrafları ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Şahit olduğum dava var mı?

E-devlet üzerinden dosya sorgulama için T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle sisteme giriş yapabilirsiniz. Daha sonra “Suç Kayıtları ve İstatistikler” bölümünden dosya hakkında bilgi alabilirsiniz.

Tanık ifade vermezse ne olur?

Tanıklar kural olarak celp ile çağrılır, gelmemelerinin sonuçları celpte belirtilir ve tutuklular hakkında celp yapılmaksızın doğrudan doğruya ve zorla getirilmelerine karar verilebilir (CMK m. 43/1). Sadece hâkim veya mahkeme değil, C. Cumhuriyet savcısı da, m.

Tanıklıktan çekilmek mümkün mü?

Susma hakkının kullanılabilmesi için tanığın; şüpheli veya sanığın nişanlısı, eşi, kan veya kayın hısımı, evlat edinen veya evlat edinen çocuğu ya da evlat edinen kişi olması, beyanları kendisinin veya yakınlarının itibarına zarar verebilecek veya hakkında ceza soruşturması veya kovuşturması yapılmasına neden olabilecek kişi olması gerekir.

Tanıklık e-devlette görünür mü?

Ancak tanık oldukları dosyalar insanların e-devlet sistemlerinde görünmüyor. İlgili dosyalara tebligatlarda adı geçen ilgili mahkeme katibinden bilgi alabilirler. İlgili yasalara göre mahkemede ifade vermek zorunludur. Bir tanığın savcıya, hakime veya mahkemeye gelip ifade vermesi gerekir.

Tanık zorla nasıl getirilir?

Gözaltı durumlarında tanıkların zorla getirilmesine karar verilebilir. Karar mektubunda bu tür suçlamanın nedenleri belirtilecek ve aynı prosedür celp ile gelen tanıklar için de geçerli olacaktır. Bu çağrı telefon, telgraf, faks ve e-posta yoluyla da yapılabilir.

Kimlerin tanıklığı kabul edilmez?

MADDE 248 – (1) Aşağıdaki kişiler tanıklıktan çekinebilirler: a) Taraflardan birinin nişanlısı. b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa bile. c) Eşinin altsoyu veya altsoyu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir