Acele işe şeytan karışır atasözünün hikayesi nedir?
Yerde kırk parçaya bölünmüş halde duran kavanozu aldı ve topallayarak eve gitti. Efendisi tam kapıda karşısına çıkmayacak mıydı?! “Oğlum, bu ne?” Köle, efendisine kavanozun kırık parçalarını gösterdi ve şöyle dedi: “Acelem vardı, şeytan işime karıştı,” dedi. Ve “Şeytan aceleyle karışır” atasözü bu tatlı olayın anısına kaldı.
Acele işe şeytan karışır bu atasözü hangi olay üzerine söylenebilir?
Bu atasözü aceleyle yapılan işin, düşüncesizce ve plansız yapıldığı için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurgular. Atasözünün temeli, aceleyle hareket etmenin ve işe düşünmeden başlamanın doğurabileceği risklerdir. Çoğu zaman, iş aceleyle yapıldığında hata olasılığı artar.
Acele işe şeytan karışır atasözünün gerçek mi mecaz mı?
Aksoy (1988b: 107) bu atasözünü “Aceleyle yapılan iş yanlış ve bozuk olur” şeklinde açıklarken, Saraçbaşı ve Minnetoğlu (1978: 14) “Aceleyle yapılan iş yanlış ve yanlış olur” şeklinde açıklamışlardır. Bu nedenle “şeytanın karışması” gerçek anlamda değil, mecaz anlamda kullanılmıştır.
Acele işe şeytan karışır hadis mi?
Ayrıca bir hadiste şöyle buyurulmuştur: “Acele şeytandandır, sabır ise Rahman’dandır.” [Tirmizî] aceleci çalışmanın olumsuz sonuçlara yol açacağını açıklamıştır. Ya da hadiste tam bir ifade vardır: “Şeytan aceleyle müdahale eder.” Yani şeytan aceleyle olan şeyleri daha kolay etkileyebilir ve yönlendirebilir.
Acele işe şeytan karışır nerelerde kullanılır?
Hızlı ve düşünmeden yapılan her şeyde aksilikler olur ve birçok hata yapılır. Bu bağlamda, “acele şeytanın müdahalesidir” sözü bu tür durumlarda sıklıkla kullanılır. Atasözü: Acele et, şeytan müdahale eder; Aceleyle yaptığımız her şeyde aksilikler ve hatalar olduğunu söyleyen bir atasözüdür.
Ayağını yorganına göre uzat açıklaması nedir?
“Gelirinize ve maddi durumunuza göre hareket edin. ‘Gelirinize göre harcamalarınızı ayarlayın.’ anlamına gelir. “Ayaklarınızı yorganınıza göre uzatın.” ‘Kendi yağınızda kavrulun’ atasözü bu anlamı ifade eder.
Acele ise seytan karisir anlami nedir?
Aceleyle bir şey yaparsak, o şeyin yanlış veya hatalı olacağı söylenir.
Dünyanın en kısa atasözü nedir?
En kısa atasözleri; “Bir elde ne var, iki elde bir ses”, “Kargaya yem ver, gözünü oysun”, “Kusursuz hizmetçi yoktur” gibi atasözleridir.
1 tane Türk atasözü söyler misin?
Ağaç gençken eğilir. Ateş düştüğü yeri yakar. Avlanmaya giden avlanır. Ayaklarını yorganına göre uzat.
5 tane kısa atasözü söyler misin?
10 atasözü ve anlamları: Beyaz para karanlık güne. … Baştan balık kokusu gelir. … Hayat boğazdan gelir. … Davul sesi uzaktan hoş gelir. … El yaraları iyileşir, dil yaraları iyileşmez. … Gönül ferman dinlemez. … Hamala eyeri yük değildir. … Mart, insanların kapıdan bakmasına izin verir ve kazar ve kürekler.
3 tane atasözü nedir?
Bir alanı aceleyle alamazsın. Acılı bir zihinde bilgelik yoktur. Taraklı’nın öküzüne acıyorsan, ona acı. Akce karanlık günler içindir.
Acı patlıcanı kırağı çalmaz gerçek mi mecaz mı?
B. Mecazlı atasözleri: Bunlar, en az bir kelimenin gerçek anlamının dışında kullanıldığı sözlerdir. * Acı patlıcanlar kırağıdan etkilenmez. * Rüzgar eken fırtına biçer. (Rüzgar ve fırtınanın mecaz anlamları vardır.)
Hangi 3 seyde acele edilir?
Peygamberimiz; “Ey Ali, üç şeyi geciktirme; “Namazı, cenazeyi ve bekârların uygun eş bulunca evlenmesini.” (Tirmizî, Salat, 127) buyurmuştur. 14 Mayıs 2024
Hayırlı işlerde acele ediniz hadis mi?
Hayırseverimizin Terme ilçesinde yaptırdığı bu okulun diğer vatandaşlarımıza, diğer ilçelere ve illere örnek olmasını umuyorum. Bu kadar aceleci olduğunuzu söylemeniz çok hoş. Peygamber Efendimizin bir hadisi şöyledir: “İyiliklerde acele edin.”
Acele etmek ne demek TDK?
Evmek: Acele et, çabuk davran. Eyhseri: Çoğu zaman, çoğu zaman, her zamanki gibi.
Damlaya damlaya göl olur hangi anlama gelir?
“Azar azar olan şeyler, zamanla birikip önemli bir miktara ulaştığı için hafife alınmamalıdır.” Atasözü şu anlama gelen bir sözdür:
Acele ile menzil alınmaz atasözünün anlamı nedir?
“Hızlı gidemezsin” (TDK) sözü ne anlama geliyor? Acelenin veya sabırsızlığın daha hızlı sonuçlar üreteceğine inanmamak gerekir. İnsanları sonuçlara götüren şey aceleci hareketler değil, tam tersidir: yavaş ve dikkatli hareketler.
Akacak kan damarda durmaz ne demek kısaca?
[1] Bir şeyin kaybolması mukadder ise, bunun önüne geçmek mümkün değildir.
Bir elin nesi var, iki elin sesi var anlamı nedir?
TDK’ya göre bir elin sahip olduğu şeyin iki elin sesi olduğu anlamı şu şekilde ifade edilebilir: “Birlikte, bir iş çok daha hızlı ve kolay yapılabilir.” Her bir kişinin gücü ve yetenekleri sınırlıdır. Bu yüzden zor ve büyük işler tek başına yapılamaz. İşbirliği tüm işleri başarma fırsatı sağlar.