Aşure kaç kapıya dağıtılmalı?
Muharrem ayında insanlar 12 gün oruç tutar ve 12. günde oruç Aşure ile açılır. Aşure geleneğinde en az 7 malzeme içermesi kabul edilebilir. 7 kapıya (komşular, tanıdıklar) dağıtım yapılmasına müsamaha gösterilir.
Aşure neden 12 çeşit?
Aleviler Aşure yaparken “12 İmam”ı temsil etmek için 12 farklı malzeme kullanırlar. Alevi inancına göre, Ehl-i Beyt soyunu sürdürmenin mutluluğu Muharrem ayının 13. gününde pişirilen küllerle paylaşılır.
Aşure neden yapılıp dağıtılır?
Aşura genellikle Muharrem ayının 10. gününde kutlanır. Hz. Muhammed’in torunu. Hüseyin’in şehitliğini anmak için Kerbela’da inşa edilmiştir. Aşura’da kullanılan malzemeler, hazırlanma tarihi ve amacı, Aşura geleneğini uygulayan toplumların bu güne verdiği öneme bağlı olarak değişir.
Aşurenin hikayesi nedir?
Aşure, Hicri takvimine göre Muharrem ayının onuncu gününde hazırlanan bir tatlıdır. İslami inanışa göre, Hz. Nuh büyük tufandan sonra topraklara girdiğinde Muharrem ayının onuncu gününde elindeki son malzemelerle bu tatlıyı hazırlamıştır. Bu nedenle Aşure bolluk ve bereketi temsil eder.
Aşure dağıtmak şart mı?
Cevap: Aşurede şart koşulan şey oruçtur. – Aşurede aileye ikramda bulunulmasıyla ilgili hadis sabittir. Buna göre Aşure günü aileye ikramda bulunmak sünnettir.
Aşureye Allah kabul etsin denir mi?
Aşure de helva da normal zamanlarda yapılabilir; ancak yukarıda belirtilen özel zamanlarda yapılıp dağıtılırsa, alanlar, “Allah kabul etsin” derler. Teşekkür etmek daha uygundur.
Aşure neden 41 çeşit olmalı?
41 çeşit malzemenin elde edilmesinin zorluğu nedeniyle daha az malzemeyle yapılabilir. Bu durumda bir tutam tuz, biraz bal ve biraz süt, tüm besinlerin özü olarak kabul edildiğinden eksiklikleri giderdiğine inanılır.
Aşure bir Alevi geleneği mi?
Bu kadim gelenek bugün Anadolu ve Mezopotamya halkı tarafından sürdürülmektedir. Günümüzde Alevi toplumu Aşure yemeğini özel bir ritüel ve dini anlamla benimsemiştir.
Aleviler aşureye ne koyar?
Aleviler her zaman 12 malzemeden kül yaparlar. Bunlara buğday, arpa, pirinç, fasulye, nohut, pekmez, hurma pekmezi, nar pekmezi, pancar suyu, hurma, kayısı, incir, kuru üzüm ve kuş üzümü gibi kuru meyveler, badem ve fıstık, fındık, ceviz, çam fıstığı ve susam dahildir. Fındık içerir.
Aşureyi hangi peygamber buldu?
Aşura’nın tarihi Hz. Nuh’un zamanına kadar uzanır. Söylenene göre Hz. Nuh’un gemisi Muharrem’in 10. günü Cudi Dağı’nın tepesine yanaşır. Gemi karaya oturduktan sonra gemide kalan tüm malzemeler büyük bir kazanda kaynatılır.
Aşure yapıp dağıtmanın sevabı nedir?
İnancımıza göre külünü yapmak, yemek ve özellikle başkalarına dağıtmak bereket istemektir. Aşure pişirilen evlerde bir yıl boyunca bolluk olacağına, fakirliğin olmayacağına ve yiyenlerin şifa bulacağına inanılır.
Aşure’yi ilk kim yaptı?
Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu gününde hazırlanan bir tatlıdır. İslami inanışa göre, Hz. Nuh büyük tufandan sonra topraklara girdiğinde Muharrem ayının onuncu gününde, elindeki son malzemelerle bu tatlıyı hazırlamıştır.
Aşurenin dinimizde yeri nedir?
İkram: Peygamberimiz bir hadis-i şeriflerinde: “Kim Aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da onun bütün yıl boyunca rızkına bereket ve bolluk ihsan eder.” buyurarak, Aşure gününde ve bu ayda, ailemizin geçimini zorlamayacak şekilde cömertçe harcamaya teşvik etmiştir.
Aşure kimin adeti?
“Aşura” ismi Arapça’da 10 anlamına gelen ashara kelimesinden türemiştir. Ancak zamanla bu kelime toplumumuzda Aşura olarak değiştirilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’ndan sonra Aşura pişirmek daha da önem kazanmıştır. Aşura geleneğinin Hz. Nuh zamanına kadar uzandığı bilinmektedir.
Aşurenin hikmeti nedir?
Muharrem ayının onuncu günü olan Aşura, paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi ve bolluk ve bereketin simgesidir. Aşura günü, Hicret ve Kerbela gibi İslam dünyasında da ortak duygulara ve anlamlara sahiptir.
Aşure kivami nasıl olmalı?
Öncelikle kullanmak istediğiniz nohut, buğday ve fasulyeyi önceden soğuk suda ıslatıp en az 8 saat haşlamanız gerekiyor. Aşure ne çok koyu ne de çok sıvı olmalı. Bunu orta kıvamda bir çorba yapmak gibi düşünebilirsiniz. Tamamen yumuşayana kadar pişirmenize gerek yok.
Aşureyi koyulaştırmak için ne yapmalıyım?
Aşureyi koyulaştırmak için pişirme sırasında daha fazla kuru meyve ekleyebilir veya nişastalı malzemelerden olan pirinç veya mısır nişastası ekleyebilirsiniz. Bu malzemeler aşurenin kıvamını artırır.
Aşure nerede saklanmalıdır?
Aşurenizi kısa bir süre saklamak istiyorsanız, önce küçük porsiyonluk kaselere bölün. Daha sonra oda sıcaklığına geldiğinden emin olun. Oda sıcaklığına gelen Aşure kaselerini aynı gün veya ertesi gün yemek istiyorsanız, buzdolabına koyun.
Aşure Günü eve ne alınır?
Yaygın bir inanışa göre, Aşure gününde ev için küçük erzaklar satın alınmalıdır çünkü bunları satın alırsanız evde bir yıl yetecek kadar olur. Aşure günü alışverişinde evde en çok kullanılan malzemelerden biri; şeker, tuz, pirinç, bulgur ve çay gibi malzemeler tercih edilir.