Aynı anda 2 yerde sigorta olur mu?
Çalışanın aynı anda birden fazla işyerinde çalışabilmesi ve bu işyerlerinin hepsinde sigortalı olabilmesi için işverenden izin almasına gerek yoktur.
İki işte birden çalışmak yasal mı?
4857 sayılı İş Kanunu’na göre, haftalık en fazla çalışma süresi 45 saati geçmemek üzere, çalışanların asıl işlerinin yanı sıra ikinci bir işte çalışmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır.
1 ayda en fazla kaç gün sigortalı olunur?
Yani her iki işyeri de ayda 60 gün bildirmektedir. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre bir ay 30 gün olduğundan bildirilen günler toplanır ve toplam çalışma günü sayısı 30 günden fazla ise prim günü 30 gün olarak kabul edilir. Prim günlerinin hesaplanmasında 30 günden uzun günler dikkate alınmaz.
Şirket sahibi başka bir yerde sigortalı olabilir mi?
“Kendi veya ortak işyerleri esas alınarak 4 üncü maddenin 1 inci fıkrasının a harfi anlamında sigortalı olarak beyan edilemezler.” Tanımı gereği yasaktır. Şirketin ortağı veya sahibi olan kişiler kendi şirketlerinde SSK sahibi olarak beyan edilemezler.
İşten çıkış yapılmadan başka işe girebilir mi?
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin kararı “Yargıtay’ın önemli iş kararı” başlığıyla yayımlandı. Yargıtay, tazminatsız ve ihbarsız iş ayarlayan kişiyi işten çıkaran işverene karşı önemli bir karar verdi. Yargıtay, istifa etmeden önce başka bir işe girmenin suç olmadığını belirtti.
30 günlük sigorta primi ne kadar 2024?
2024 yılında bir çalışan için devlete 200,03 TL ödenmektedir. Yukarıdaki tüm kesintiler toplandığında tutar 3.000,38 TL’dir. 20.002,50 TL olan brüt asgari ücretten 3.000,38 TL kesilirse 17.002,12 TL kalır. Net asgari ücret, brüt ücretten sigorta primleri düşüldüğünde ortaya çıkan tutardır.
İşçi 2 işte çalışabilir mi?
Bir çalışanın aynı anda birden fazla işte çalışması mümkün müdür? İş Kanunu’nda, çalışanların ana işlerine ek olarak, bir işyerinde haftalık en fazla çalışma süresinin 45 saati geçmemesi kaydıyla, ikinci bir işte çalışmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır.
Hem 4A hem 4B sigortalı olunur mu?
Birden fazla işyerinde sigortalı olmak mümkün müdür? Sigortacılıkta “sosyal sigorta birliği” ilkesi geçerlidir. Bu ilkeye göre, aynı anda farklı statülerde (4/a, 4/b, 4/c) sigorta gerektiren faaliyetleri yürüten sigortalı, yalnızca bir statüde sigortalı olabilir.
Özel sektörde çalışan biri ek iş yapabilir mi?
4857 sayılı İş Kanunu’na göre, haftalık en fazla çalışma süresi 45 saati geçmemek üzere, çalışanların asıl işlerinin yanı sıra ikinci bir işte çalışmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır.
İşten çıktıktan sonra SGK ne kadar geçerli 2024?
İşten ayrıldıktan sonra SSI geçerliliği 3 ay boyunca devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 ay boyunca SSI kapsamında sağlık yardımları almaya devam eder. Sigorta durumunuz 10 gün boyunca kayıt altında tutulmaya devam ederken, 3 ay boyunca kamu ve özel hastane hizmetlerinden eşit şekilde yararlanabilirsiniz.
Part-time çalışana sigorta yapılır mı?
Sosyal Güvenlik Beyannamesine göre, yarı zamanlı çalışanların SSI beyannamesi vermeleri gerekmektedir. Yarı zamanlı çalışanlar sigortalı olarak çalışmak istemeseler bile, işveren tarafından SSI beyannamesi verilmesi gerekmektedir.
Cumartesi günü işe giriş yapılır mı?
SGK işe giriş bildirgesinin süresi, belgenin düzenlenmesi kadar önemlidir. Bu süreleri yeni kişinin işe başladığı güne göre gruplandırmak şu şekilde mümkündür: Yeni kişinin ilk işe başlama günü cumartesi veya pazara denk gelirse haftanın ilk iş günü olan pazartesi saat 23:00’dır.
2 yerden sigorta yatarsa ne olur?
İki Yer Sigortasının Dezavantajları SSI amaçları için, iki yerde kapsananlar için prim günü sayısı aşırı olarak hesaplanmaz. İki işte, ayda prim günü sayısı 60 değil 30 gündür. Bu nedenle, iki işte çalışmak erken emeklilik gün sayısını karşılamak açısından herhangi bir avantaj sağlamaz.
Bir yerde sigortalı çalışırken başka yerde sigortalı çalışabilir mi?
Birden fazla işyerinde sigortalı olarak çalışmayı yasaklayan bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. 5510 sayılı Kanuna göre, bir veya birden fazla işveren tarafından hizmet akdi ile çalıştırılanlar sigortalı sayılır ve sigorta hak ve yükümlülükleri işe başlama tarihinden itibaren başlar.
1 günlük sigorta girişi sayılır mı?
İşveren tarafından düzenlenip imzalanarak işyerine verilen sigortalı işe giriş bildirgesinin, çalışanın o işyerinde en az bir gün çalışmış olduğu karinesini oluşturduğu kabul edilmelidir.
2 yerden emekli olunur mu?
İki sigortalılık statüsünde kalış süresi 1.260 gün ise kişinin emekli olduğu statü tarihi son sigorta türü olarak belirlenir. Kişi önce SSK’lı olup daha sonra Bağ-Kur mezunu olup her iki durumda da 1. rütbe almışsa.
Ek iş yapmak yasak mı?
İş Kanununda, çalışanların asıl işleri dışında ikinci bir işte çalışmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır; ancak, bir işyerinde haftalık en çok çalışma süresi 45 saati geçmemelidir.
SSK ve Bağ-Kur aynı anda olur mu?
Bağ-Kur (4/b) kapsamında sosyal sigorta primine tabi olan bir kişi, sahibi veya ortağı olmadığı başka bir işyerinde hizmet akdi/iş sözleşmesi kapsamında çalışırsa Bağ-Kur sigortası sona erer. SSK (4/a) sigortası sona erer.
Sigortasız işçi çalıştırma cezası 2024 ne kadar?
Bu durumun tespiti halinde, işyerinde sigortasız işçi çalıştıran işverene, işçinin bir ay süreyle sigortasız çalıştırılması halinde 2024 yılı tutarında 20.516 TL idari para cezası verilmesi gerekmektedir. Bu para cezasının verilmesi için 10 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür.